Tiempo⇾America/New_York
Lunes, 14 Octubre 2024

PP i Vox rebaixen la puntuació del coneixement del valencià per a treballar en la Sanitat

Doctores reunidos en el pasillo de un hospital público
(0 Votes)

El Consell, que en el primer esborrany donava més puntuació al domini dels idiomes comunitaris de la UE que al de la llengua del País Valencià, ha reduït a la meitat de punts el títol de C1 de valencià i un 66% el B1.

Fa una setmana, el diari Levante va avançar que el nou decret pel qual s'estipulaven els mèrits per a entrar en les borses de treball de Sanitat suposava que saber llengües estrangeres puntuaria més (6 punts) que acreditar el nivell C1 (3 punts) o C2 de valencià (4 punts). Una mesura difícil d'entendre, ja que és una mica més probable que siga necessari atendre en qualsevol hospital de la Comunitat Valenciana a persones que parlen en valencià que en letó, per exemple.

Baremación inicial Sanidad GVA

Molta gent es va queixar d'aquesta decisió, així que finalment el Consell de Sanitat va fer marxa arrere, encara que va culpar d'això a un "error informàtic" i no va reconéixer la seua responsabilitat en cap moment. Segons les paraules del conseller Marciano Gómez: "La Conselleria de Sanitat va transmetre que els sis punts que es podien aconseguir amb el coneixement de les llengües comunitàries, segons el primer esborrany, eren un error informàtic i que finalment la màxima puntuació serà 2 punts".

Sembla que més que un error informàtic es tracta d'un intent de menysprear la llengua de la terra en què actualment governa l'extrema dreta, fent polítiques gens socials i amb una obsessió gairebé malaltussa per atacar i silenciar qualsevol cosa relacionada amb el català.

Un altre despropòsit és la introducció de l'entrevista personal com a criteri que ara té pràcticament la mateixa importància per a escollir els candidats i les candidates que la seua experiència professional, 45% de la baremació total. És a dir, valoraran més les entrevistes i menys els anys treballats en la sanitat pública. Això és una pràctica habitual d'empreses privades, però en un treball del sector públic no hi haurien de permetre's eixos criteris de selecció gens beneficiosos per a les persones que aspiren a treballar en aquest sector pels seus mèrits propis, no per haver superat una entrevista.

És tota una declaració d'intencions de PP i Vox per a seguir privatitzant la sanitat pública, que s'observa també en les nous criteris de selecció del personal, que tampoc no són bones notícies per als pacients d'hospitals perquè potser queden fora professionals sanitaris molt bé preparats, però entren altres amb criteris subjectius, com ara superar una entrevista de feina.

No se sap a qui beneficia exactament aquesta mesura de baixar la puntuació dels nivells de valencià, però és clar que a la gent que ha nascut i viu a València, sembla que no, ja que aprendre una llengua, a més de ser una experiència molt bonica i recomanable per a tothom, donava més possibilitats de guanyar mèrits d'una manera senzilla. Cal destacar que aprovar els nivells A2, B1 i B2 de valencià no és gens difícil i el C1, amb un poc d'esforç també es pot aconseguir sense problema. Ara, patiran el mateix que els qui aspiren a cercar feina en una empresa privada, i això mai no serà positiu per a la gent humil.

Veurem com acaba aquest experiment del Consell dirigit pel Partit Popular i Vox, que com sempre governen mirant pels seus propis interessos i els dels privilegiats. Típic de la ultradreta.

Esperem almenys que la gent defense la seua llengua, que és el mateix que defensar la seua cultura, i aprendre valencià siga una manera particular de lluitar contra el feixisme i al costat de la democràcia i la llibertat d'expressió al País Valencià. 

Compartir
Apúntate y recibe los mejores contenidos

Apúntate y recibe los mejores contenidos

Seleccionamos para ti los contenidos más relevantes y te los mandamos a tu correo.

* Servicio gratuito libre de SPAM

This website is hosted Green - checked by thegreenwebfoundation.org

Ilustración con puño agarrando un lapiz

Conviértete en autor/a

En infoComún tienes la oportunidad de informar y contar tus opiniones.

Sí, quiero expresarme